شاید شنیده باشید که تکنسین اعلام کرده برد پاور تلویزیون شما خراب است.در این مقاله با برد پاور در تلویزیون سونی و وظایف آن و خرابی های پر تکرار در آن آشنا میشویم و ۴ تکنیک اساسی در عیب یابی و تعمیر برد تلویزیون سونی را برسی میکنیم.
برد پاور یا تغذیه یکی از برد هایی است که نه تنها در تلویزیون بلکه در تمام قطعات الکترونیک که با برق شهر کار میکنند یافت می شود.برد پاور وظیفه تبدیل ولتاژ ۲۲۰ ولت برق شهر به ولتاژ های DC را دارد و از قطعاتی همچون سلف،خازن،دیود،مقاومت و … ساخته می شود.این برد دارای یک ورودی و چندین خروجی است که بسته به مدل تلویزیون متفاوت است.ورودی این برد همان سیم برقی است که به تلویزیون متصل شده و خروجی این برد شامل ولتاژ های DC برای راه اندازی مین برد است.
✔︎ ولتاژ ۳.۳ ولت یا همان Vcc (کاربرد در تمامی آیسی های موجود در مین برد)
✔︎ ولتاژ ۱۳ ولت برای آیسی آمپلی فایر صوت(sound amplifire) و …
✔︎ ولتاژ ۱۲ ولت برای راه اندازی برد تیکان و پنل تلویزیون
✔︎ ولتاز ۲۴ ولت در تلویزیون های LCD برای راه اندازی برد اینورتر
✔︎ ولتاژ ۲۷۰-۳۵۰ ولت برای راه اندازی بک لایت در تلویزیون های LED
تا اینجا با برد پاور و وظایف آن در تلویزیون آشنایی پیدا کرده ایم. در ادامه به دلایل خرابی برد پاور و نشانه های ظاهری آن میپردازیم.
برد پاور یا تغذیه بیشتر به دلیل نوسانات برق و یا کار کرد بیش از حد تلویزیون خراب میشود،نوسان برق یکی از عوامل مهم در خرابی برد پاور است،که در سال های اخیر به دلیل افزایش قطعی برق باعث خرابی لوازم الکترونیکی می شود،عامل دیگر در خرابی برد پاور،مصرف طولانی مدت و اتصال به برق در زمان های خاموشی تلویزیون است.به همین خاطر توصیه می شود شب تا صبح تلویزیون به برق متصل نباشد ،این کار باعث افزایش عمر برد پاور میشود،از دیگر عوامل خرابی برد پاور خازن ها هستند که به دلیل ماهیت شیمیایی مواد تشکیل دهنده آن،بعد از مدتی فرسوده شده و باعث خرابی در ترانزیستور ها و در نتیجه خاموشی تلویزیون می شوند.یکی دیگر از عوامل خرابی برد پاور خشک شدن لحیم بکار رفته در پایه های برد و پایه های چوک هاست که موجب قطع شدن اتصال با مدار فیبر میشود،زیرا این قطعات با ولتاژ های بالا کار میکنند.و باید چند سال یکبار تجدید لحیم شوند.
✔︎ خاموش شدن تلویزیون
✔︎ خاموش و روشن شدن خود به خود تلویزیون
✔︎ دیر روشن شدن تلویزیون
✔︎ ۲ بار چشمک زدن تلویزیون سونی
هر کدام از این ۴ عامل میتواند به دلیل خرابی برد مین ایجاد شود . اما برای تشخیص دقیق باید با تجهیزات اندازه گیری مانند مولتی متر ، ولتاژ های خروجی برد پاور برسی شود . اگر ولتاژ های خروجی با مقادیر مشخص شده روی برد مطابقت نداشته یاشد ، برد پاور خراب است و باید تعمیر شود .
بررسی شکل ظاهری خازن ها در برد پاور تلویزیون
خازن ها در تمامی برد ها به تعداد زیاد وجود دارند. وظیفه خازن به زیان ساده حذف نویز و ریپل از برق است . این المان قابلیت ذخیره الکتریسیته با ظرفیت محدود را دارد . خازن با ۲ مولفه شناخته میشوند . ولتاژ (بر حسب ولت)و ظرفیت(بر حسب فاراد) .خازن ها یکی از المان های بسیار مهم در برد پاور هستند و خرابی آنها باعث ایرادانی از جمله دیر روشن شدن تلویزیون و یا روشن نشدن تلویزیون خواهد شد،ساده ترین راه برسی خازن شکل و ظاهر آن است،خازن معیوب معمولا باد میکند و به راحتی قابل تشخیص است.خازنی که باد کرده ظرفیت خود را از دست داده و دیگر قادر به انجام وظیفه ی خود در مدار نیست،پس از اطمینان از خرابی خازن میتوان با هویه به سادگی آن را از مدار خارج کرد و با خازن نو جایگزین کرد.توجه داشته باشید که مطابقت ظرفیت (با واحد میکرو فاراد) و ولتاژ خازن بسیار مهم است چون در صورت عدم رعایت این نکته احتمال ترکیدن خازن وجود دارد.
بررسی سوختگی و تغییر رنگ در برد پاور
برسی فیوز برد پاور تلویزیون
برسی ترانزیستور های برد پاور تلویزیون
ترانزیستور ها قطعات نیمه هادی هستند که نقش کلید ها را در مدار بازی میکنند،این کلید ها با قطع و وصل شدن بسیار سریع سیگنال های مختلف را ایجاد میکنند.یکی از راه های ساده ی تشخیص خراب بودن ترانزیستور سنجش اهم پایه های آن نسبت به یکدیگر است،این میزان نباید کمتر از 1k اهم باشد،اگر کمتر بود ترانزیستور سوخته است.و باید یا ترانزیستور هم شماره ی خودش تعویض شود.باید توجه داشت که خرابی ترانزیستور ها معمولا دلایل اولیه ای دارد که ممکن است خرابی یک خازن باشد،اگر علت دقیق خرابی ترانزیستور تشخیص داده نشود،بعد از تعویض ترانزیستور مجددا قطعه خواهد سوخت.
برسی لحیم سردی در برد پاور
یکی از اولین مواردی که یک تکنسین در برد پاور برسی میکند ، اطمینان از اتصال پایه ها و کیفیت قلع بکار رفته در برد است . قلع در طول زمان خشک شده و سرب بکار رفته در آن ترک میخورد ، این ترک ها همیشه با چشم قابل تشخیص نیستند . به همین دلیل معمولا قسمت هایی از برد پاور که با جریان بالاتری کار میکند را تجدید قلع میکنند.
جمع بندی :
در این مقاله تکنیک های کاربردی برای تعمیر پاور تلویزیون های سونی مطرح شد،تمامی موارد مطرح شده جزو ایرادات پر تکرار بوده و از توضیحات جانبی خسته کننده پرهیز شده،توصیه می شود قبل از بکارگیری این موارد آموزش های مقدماتی را گذرانده و سپس اقدام به تعمیر نمایید،پاور تلویزیون با ولتاژ بالای ۴۰۰ ولت کار میکند و میتواند برای افراد غیر متخصص خطر آفزین باشد.امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
با کمال میل پاسخگوی نظرات و سوالات شما عزیزان هستیم.
تماس با ما :
شعبه مرکزی : نبش اتوبان یادگار امام جنوب نرسیده به خیابان هاشمی ۶۶۰۰۰۲۰۸
شعبه سعادت آباد:میدان کتاب آسمان ۱۲ شرقی ۲۲۳۷۴۲۹۸
شعبه جمهوری : خیابان جمهوری بعد از تقاطع دانشگاه
شعبه کرج :جهانشهر
درباره ما :
مجموعه سونی مرکزی تهران با بهره گیری از تیم قوی و متعهد از متخصصان زبده و در اختیار داشتن جدید ترین دستگاه های تعیر برد و پنل شامل لیزر و bonding machine, bga rework تمامی خدمات تعمیر تلویزیون های سونی را با بالا ترین استاندارد ها و گارانتی کتبی انجام میدهد.
تمامی حقوق این سایت برای نمایندگی سونی تهران مخفوظ است